21 Mart 2010 Pazar

Prematürenin doktor izlemleri

Bebeğin sorunları ne kadar fazla ise Prematüre bebeğin ailesini o kadar yoğun bir doktor trafiği bekler. Zamanla sağlık sorunları azaldıkça gerekli doktor kontrolleri de azalıp seyrelecektir.

Göz muayenesi: Prematüre bebeklerin sık karşılaştıkları bir göz sorunu prematürelik retinopatisidir (ROP). ROP, gözün retina adlı sinir dokusunun olgunlaşmamasından ve erken doğum nedeni ile zarar görmesinden kaynaklanır. Varlığını tespiti için göz doktoru tarafından damla ile gözbebeği büyütülerek, gerektiği takdirde anestezi altında muayenesi şarttır. Bunun için ilk göz muayenesi 4–6 hafta arasında yapılmalıdır. Erken teşhisle tedavisi mümkün olup geç teşhis koyulduğu takdirde maalesef körlükle sonuçlanabilir.

İşitme muayenesi: Doğum ağırlığı 1500 gr altındaki bütün bebeklerde işitme muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca ailede sağırlık hikâyesi varsa, bebek menenjit geçirmişse veya doğum zor geçmişse işitme testleri mutlaka yapılmalıdır. İşitme muayenesinin 6 aylıktan önce yapılması önerilir.

Fizik tedavi: Prematüre bebeğinizde spastisite veya kas zayıflığı gibi motor gelişimini engelleyecek hastalıklar önceden teşhis edilir ve fizik tedavi ile tedavi edilirse çok başarılı sonuçlar alınır.

Nörolojik muayene: Prematüre bebekler ile yenidoğan döneminde havale geçirme, beyin kanaması gibi nörolojik sorunlar yaşayan bebeklerin bir çocuk nöroloğuna muayene olması gerekir. Özellikle yoğun bakımda beyin kanaması veya havale geçiren bebeklerde beyin ultrasonu ve beyin MR’ı çekilmesi şarttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder