21 Mart 2010 Pazar

KONAK VE TEDAVİSİ

Bebeklerin saçlı derilerinde kabuklanma ve yağlı pullanmalar yapan bir cilt rahatsızlığıdır. Sık rastlanır. 3–6 aylık bebeklerde daha fazla görülür. Yağ salgı bezlerinin en fazla olduğu saçlı deri, yüz, kulak etrafı ve boyun derisinde ortaya çıkar. (Yağ bezleri ciltte yağlı salgıdan sorumlu keseciklerdir). Ciltte yağlı ve kabuklu görünümde sarımsı kabarıklıklar vardır. Hayatın ilk haftalarında ortaya çıkıp ilk yaşın sonuna kadar sürebilirler. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte hormonların etkisi olduğu düşünülmektedir.

•Bulaşıcı değildir.

•Varlığı, bebeğinizin pis olduğu veya iyi yıkanmadığı anlamına gelmez

•Mikrop kaparsa kızarıp ağrılı kaşıntılı bir hal alabilir. Mutlaka çocuk doktorunuza danışın

Belirtileri: Kafa üst yüzeyinde ve ön tarafında kuru küçük kabuklar şeklinde başlar. Giderek yayılır ve kalınlaşır. Sarı kahverengi kabuklar bazen tüm saçlı deriyi kaplar. Kaşların arasını ve kulak memesi arkasını da etkileyerek buralarda da kabuklanma yapabilir.

Tedavi: Saçlı deriye bebek yağı sürüp ovalayarak yedirmek ve kabukları yumuşatmak gerekir. Banyo sırasında yumuşak kıllı saç fırçası ile tarayıp kabukları temizlemek gerekir. Bu sık sık tekrarlanırsa konak azalarak kaybolur ama nadiren salisilik asitli veya kortizonlu saç losyonları kullanmak gerekebilir. Doktorunuza danışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder