5 Haziran 2012 Salı

PREMATÜRELERİ BEKLEYEN SORUNLAR



   
- Serebral Palsİ (beyin felci):


Beynin kasları kontrol eden bölgesi kaslara uygun sinyal gönderemez. Sonuç olarak hareketler sert, silkinme tarzında ya da gevşek olabilir. Gebeliğin 27-29. haftalarında doğan her on bebekten birinde değişen derecelerde serebral palsi olması beklenir; 27 haftadan küçük olanlarda ise her 5 bebekten birinde olacaktır. Buna rağmen bu çocukların yaklaşık yarısı kendi başlarına yürüyebilir. Serebral palsili çocuklarda hareketlerdeki engel derecesi hafif denge problemlerinden ağır hareket sorunlarına  kadar değişkenlik gösterir. 

- İşitme kaybı: 


İşitme, kelimeleri anlama ve konuşma, iletişim kurma, sosyal ilişki, okuma ve yazma açısından son derece önemlidir. 

- Mental gerilik ,Konuşma ve dil bozuklukları: 


Prematüre bebeklerin zamanında doğan bebeklerle karşılaştırıldığında daha fazla öğrenme problemlerinin olabildiğini biliyoruz. Bununla beraber öğrenme güçlüğü olan birçok çocuğun zekası normaldir, ancak okula başladıkları zaman okumak, hecelemek ya da matematikte zorlanırlar.  

- Denge ve koordinasyon kusurları.

Bütün bu ihtimaller nedeniyle bebekleri yakın izlemek ve aile işbirliği son derece önemlidir.Temel yaklaşım, birinci yılda nöromotor gelişimi, 2-3. yılda dil ve algı fonksiyonların gelişimini, 4-5. yıl okula hazırlık becerilerinin, erken okul yıllarında akademik başarının değelendirilmesi olmalıdır. 

İlk 3 ay: Ciddi nörolojik anormallikleri saptamak için uygun zamandır.

6. ay: Serebral Palsi veya diğer nörolojik anomalilerin varlığını kesinleştirmek için önemli zamandır. 

18.-24. ay: Geçici nörolojik anomalilerin çoğunun kaybolduğu, nörolojik olarak anormal olan çocuğun da uyum sağlamakta olduğu bir yaştır.

3 yaş: Dil gelişimi başta olmak üzere algı fonksiyonlarının değerlendirilmesi için uygun dönemdir.

4 yaş ve sonrası: Davranış sorunları saptanabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder